Értékes magnézium sók és elektrolitok forrása
A magnézium a második leggyakoribb kation a sejten belüli folyadékokban és nélkülözhetetlen elektrolit a test számára. Számos enzimmel együtt, részt vesz a foszfátok szállításában, az izom összehúzódásban és a neuron átvitelben is. A test közel 25 mg magnéziumot tartalmaz testsúly kilogrammonként, amelynek közel 60%-a a csontokban található.
A magnézium sókat a magnézium hiány és a hipomagnézia megelőzésére használjuk (amely azon állapotok összessége, melyek során a vérben alacsony magnéziumszint mérhető), ehhez gyakran társul kalcium és kálium hiány is amelynek az oka lehet a csökkent táplálékbevitel.
Az Epsom só hatásos az izmok ellazítására és gyulladáscsökkentésre is. A vér magnézium szintjét is megemeli, és megelőzi a túlzott vízvisszatartás miatt ödémákat.
A magnézium-szulfát tágítja az ereket, elősegíti az izmok jobb vérellátását, és segít a gyulladások csökkentésében. Képes gyorsítani a regenerációt, hatásosan mérsékli a gyulladásos reakciókhoz kapcsolódóan jelentkező izom és ízületi fájdalmakat.
Érdekességként, vannak olyan országok, ahol az Epsom sót is használják pata tályog kiegészítő kezelésére. A tályog tisztítása, kezelése után az állatorvos még Epsom sós meleg vízben is áztatja a patát, majd természetesen gyulladáscsökkentő készítményeket is javasol.
Adagolási javaslat
135 cm magasságig 2 adagolókanál naponta a táplálékba keverve (1 kanál 15 gramm)
135-155 cm magasság között 2-3 adagolókanál naponta a táplálékba keverve
155 cm magasság felett 4 adagolókanál naponta a táplálékba keverve
Tárolása: száraz, hűvös helyen 10-20 C közötti hőmérsékleten, fénytől védve.